Moms vid försäljning inom EU av importvaror (IOSS och Dropshipping)
14 sep. 2021
Det är ett snårigt område kring dropshipping. Leverantörer i Kina vill använda sitt IOSS-nr och sköter därmed deklaration och försändelseinformation. Men det är viktigt här att rätt person deklarerar och att rätt moms blir inbetald. Det är lätt att göra fel och vi vill inte att Dropshippare får framtida skatteproblem till följd.
Så vad gäller kring momsdeklarationen vid Dropshipping?
Det finns två regelverk att följa när man importerar utifrån EU till privatpersoner inom EU. Huvudregeln - att köparen klassas som importör och därmed får betala importmoms till tullverker innan varan kan levereras. Detta är ett smidigt sätt att hantera försäljningen administrativt eftersom Dropshipparen inte behöver lägga på eller deklarera momsen. Det blir dock mindre smidigt för kunden som i det här fallet inte får direktleverans av varan och samtidigt får en kostnad som denne kanske inte hade räknat med. Med andra ord blir det en mindre smidig kundupplevelse.
Hur fungerar IOSS?
För att göra kundupplevelsen bättre och mer strömlinjeformad så kan säljaren deklarera momsen å köparens räkning. Dropshipparen säljer i dessa fall sina produkter inklusive moms och betalar in andelen moms till *ett* bankkonto och deklarerar månadsvis var köparna har befunnit sig. Momsbetalningen fördelas sedan till respektive EU-lands skatteverk i enlighet med deklarationen.
Det är värt att notera att IOSS-regelverket har ett tag per försändelse på 150 Euro. Överstigs försändelsevärdet så ska huvudregeln användas, ingen moms ska dras och kunden bör betala importmoms. Det kan därför vara klurigt i praktiken att särskilja dessa två hanteringar åt.
Kan jag använda min leverantörs IOSS-nr?
Det korta svaret är: förmodligen inte. De flesta som håller på med dropshipping skapar en egen shopifybutik där de lägger upp sina produkter och där kunderna går in och köper dem. Kundupplevelsen är därmed att köpet skett från dropshipparens hemsida och denna anses ha möjliggjort försäljningen.
Varför vill många använda sin agent/leverantörs IOSS-nr?
Det kan anses smidigt att slippa deklarationen. Där är heller inte ovanligt att leverantören deklarerar priset de säljer produkter till dropshipparen som slutpriset. Detta medför att momsen betalas in till inköpspris istället för försäljningspris. Tänk dig att du köper in en vara för 10 kr ink moms men säljer den för 100 kr ink moms. Skulle du redovisa momsen skulle det bli 80 kr intäkt och 20 kr moms till skatteverket (80*25%=20, 20+80=100). Om leverantören skulle redovisa sitt försäljningspris i IOSS-deklarationen blir inbetald moms 2 kr per produkt (8*25%=2, 2+8=10). Skatteverket går därför miste om 18 kr per produkt. Inte bra. Det blir rent av brottsligt att göra fler kring detta och följder kan komma. Håll ryggen fri och gör rätt med momsen.
Kontakta oss om det känns krångligt
Vi har koll på området och följer utvecklingen och skatteverkets uttalanden på området. Vill man att IOSS-deklarationen blir gjort korrekt så kommer vi lösa det genom att hämta den informationen som krävs från ert shopifykontot så att bokföringen hålls uppdaterad och ni håller ryggen fri och kan fokusera på att skala upp försäljningen.